Officiële opening van Alfen’s mega-energieopslagsysteem in Tsjechië

Solar Global en Alfen openden recent het eerste grootschalige energieopslagsysteem in Tsjechië op het zonnepark Prakšice. Dit batterijsysteem met een capaciteit van 1,2 MWh wordt gebruikt om de fluctuerende opwekking van zonne-energie te balanceren met het vraagpatroon. Het energieopslagsysteem werd officieel in gebruik genomen door de Nederlandse ambassadeur in Tsjechië, de heer Klompenhouwer.

     (Photo: http://mma.prnewswire.com/media/616853/Alfen_Solar_Global_Storage.jpg )

Solar Global ontwikkelt, installeert en onderhoudt zonneparken en zonnepanelen op daken, en beheert op dit moment ruim 100MW aan opwekcapaciteit. ‘Dit batterijsysteem slaat zonne-energie op, zodat deze beschikbaar is op momenten waar tekorten in het energienet vragen om vrijgave van deze energie’, zegt Vítězslav Skopal, de grootste aandeelhouder en oprichter van de Solar Global Group.

Andreas Plenk, de Global Sales Director voor energieopslag bij Alfen, zegt: ‘Dankzij ons modulaire en gestandaardiseerde opslagsysteem konden wij dit project binnen 2,5 maand na gunning opleveren. Alfen heeft ervaring met alle toepassingen van energieopslag, variërend van het balanceren van grootschalige duurzame energiebronnen tot het reduceren van piekbelastingen van elektrische auto”s. Het combineren van duurzame energie met energieopslag is in heel Europa sterk in opkomst. Partijen zoals Solar Global begrijpen dat energieopslag de Return on Investment van wind- en zonne-energie vergroot. En we staan pas aan het begin van deze trend.’

De Nederlandse ambassadeur in Tsjechië, de heer Kees Klompenhouwer voegt hieraan toe: ‘Ik ben er trots op dat deze energieopslagtechnologie van een Nederlands bedrijf bijdraagt aan de Tsjechische transitie naar duurzame energie’.

Implementatie van innovatieve oplossingen
František Smolka, de CEO van Solar Global licht toe waarom de keuze van Solar Global voor dit project op Alfen viel: ‘De bewezen technologie en jarenlange ervaring die Alfen heeft met energiebedrijven door heel Europa, zorgt ervoor dat we het meest innovatieve en betrouwbare systeem in de markt implementeren. De revolutie in de energietransitie ligt in energieopslag, hernieuwbare energiebronnen en elektromobiliteit. Wij kijken ernaar uit om de enorme ervaring van Alfen op het gebied van state-of-the-art technologieën bij te laten dragen aan de verdere ontwikkeling van ons bedrijf.’

Volgend jaar staat een project van Solar Global gepland om een 10MWh-systeem te bouwen in Ochoz in de regio rondom Olomouc, wat het grootste energieopslagsysteem in Centraal- en Oost-Europa zal worden.

Over Alfen
Met oplossingen voor smart grids, energieopslagsystemen, laadstations voor elektrische voertuigen en een divers portfolio van andere producten, systemen en diensten, speelt Alfen een centrale en verbindende rol in het elektriciteitsnet. De door Alfen ontwikkelde transformatorstations voorzien miljoenen huishoudens en bedrijven van energie, en dagelijks maken duizenden elektrische voertuigen gebruik van de laadstations van Alfen. Het energieopslagsysteem van Alfen wordt gebruikt voor toepassingen zoals load balancing, de energiehandel, frequentieregeling en het creëren van autonome stroomnetwerken in combinatie met zonne- of windenergie.
Met een uitgebreid portfolio aan intern ontwikkelde producten en uitgebreide ervaring als systeemintegrator, bouwt Alfen het elektriciteitsnetwerk van de toekomst: betrouwbaar, duurzaam en innovatief.

ALMERE, Nederland, December 7, 2017 /PRNewswire/ —